Cursus Train de trainer voor IT’ers en technici

Samenvatting


Het geven van IT-trainingen of technische trainingen is een uitdagend beroep dat flink wat didactische vaardigheden en inlevingsvermogen vergt. Niveauverschillen in de groep zijn eenvoudigweg niet te voorkomen. Zelfs al hebben alle deelnemers bij aanvang exact hetzelfde kennisniveau, toch lukt het de ene cursist zich sneller de stof eigen te maken dan de ander. Hoe vind je, als trainer, daarin een balans?

De uitrol van een nieuw softwarepakket of product wordt vaak voorafgegaan door training van de gebruikers. Of een pakket of product al dan niet goed wordt ontvangen, is voor een groot deel afhankelijk van de uitstraling van de trainer. Gebruikers staan vaak sceptisch tegenover nieuwe versies of producten en zijn er soms zelfs bang voor. Wordt het werk niet veel moeilijker? Kan het nog wel wat het vorige pakket of product kon? Tijdens de uitrol loop je regelmatig tegen kinderziektes aan. Hoe ga je om met die weerstand, de ‘opstartmoeilijkheden’ en het belang van acceptatie van het nieuwe pakket of product?

Nog een dilemma: hoe volledig moet je zijn? Je kunt alle functies van een pakket of product demonstreren, maar dit zijn er vaak heel veel. De meeste gebruikers gebruiken maar een paar van die functies. Hoe bepaal je wat wel en wat niet aan bod komt? En: hoe zorg je ervoor dat de gedemonstreerde en geoefende handelingen ook echt beklijven? En heb je uiteindelijk je weg gevonden in bovenstaande vraagstukken, zul je net zien dat het materiaal het laat afweten tijdens de training: Murphy’s law komt nog weleens voorbij tijdens IT-trainingen of technische trainingen. Hoe bereid je je hier op voor en wat te doen als er iets niet werkt?

In onze tweedaagse training Train de trainer voor IT’ers en technici komen deze onderwerpen aan bod. In de training wordt actief geëxperimenteerd met verschillende trainingsmethodes en krijg je feedback op jouw persoonlijke trainingsstijl. Onze ervaren Learnit-trainers geven allerhande tips op het gebied van didactiek en presentatie.

Praktische informatie


 • Duur
  2 dagen

  Tijden
  09:00 – 17:00 uur

  Aantal deelnemers
  4-12

  Locaties
  Amsterdam of in Rotterdam, Groningen,  Utrecht, Zwolle, Arnhem of Eindhoven

  Data

  Optie 1: vr 17 mei & vr 7 jun 2024

  Optie 2: di 23 jul & di 13 aug 2024

  Optie 3: wo 28 aug & wo 18 sep 2024

 • Prijs
  Op locatie €1.150,- Exclusief BTW of online voor €980,-  Exclusief BTW

  Contact voor vragen en overleg
  Franklin Loman & Lloyd Charité
  T:06 19 85 44 10 / 06 25 64 58 65
  M: franklin.loman@maestroacademy.nl / lloyd.charite@maestroacademy.nl

Procedure


STAP 2: GESPREK

In een telefoongesprek bespreken we de doelen voor jouw school van het junior-docentproject, de mogelijkheden om die doelen te bereiken en eventueel een globale prijs, zodat je weet waar je aan toe bent.

STAP 3: VOORSTEL

Per mail sturen we een eerste concreet voorstel voor een junior-docentproject. Daarover hebben we contact totdat je tevreden bent over het voorstel.

Wat we kunnen


Uiteindelijk zijn wij goed in lesgeven en lesgeven over lesgeven. De opleidingsvormen hieronder genoemd zijn daarom voorbeelden van wat we kunnen, zonder dat daarmee de mogelijkheden uitgeput zijn. We denken graag mee over opleidingsvormen die bij jouw school passen.

SELECTIE JUNIOR-DOCENTEN

 • Plan voor selectie junior-docenten
 • Coördinatie procedure
 • (Helpen) voeren van de sollicitatiegesprekken

OPLEIDINGEN TRAIN DE TRAINER

 • Trainingen inclusief oefenen
 • Persoonlijk leertraject
 • Uitgebreide inhoudelijke feedback en reflectie

TRAINING DAGELIJKS BEGELEIDERS

 • 2 basistrainingen inclusief oefenen
 • (Bij)lesbezoeken
 • Uitgebreide inhoudelijke feedback en reflectie

TRAINING EIND-VERANTWOORDELIJKE(N)

 • 2 basistrainingen inclusief rollenspellen
 • Geleidelijke overdracht coördinatie project
 • Gezamenlijke jaarlijkse evaluatie met andere deelnemende scholen

Waarom De Docententrainer?

Er zijn veel bedrijven die studenten aanbieden om op school te helpen. He juniorenproject onderscheid zich doordat…

 • Het project is opgezet door docenten. We werken al jaren als docent in het voortgezet en hoger onderwijs, en weten uit ervaring tegen welke moeilijkheden docenten aanlopen. We kunnen daarom goed meedenken over oplossingen.
 • We de junior-docenten grondig opleiden. Iedere docent weet: niemand is van zichzelf goed in bijles geven, nakijken of lessen overnemen als een docent uitvalt. Pas na een grondige opleiding en het opdoen van ervaring kun je die vaardigheid onder de knie krijgen. We hebben ruime ervaring met het opleiden van (junior)docenten.
 • De junior-docenten van de school zelf komen. Daardoor blijven talentvolle (oud)-leerlingen langer voor de school behouden en is de kans groter dat Ze later terugkomen als docent.
 • Het project een duurzaam effect heeft. We maken onszelf graag overbodig door de opleiding van junior-docenten over te dragen aan de school. Zo hoeft er niet jaarlijks veel geïnvesteerd te worden in de opleiding van nieuwe junior-docenten.

Trainers

De Trainers hebben ruime ervaring met het verzorgen van de trainingen. En zijn specialist op het gebied van didactische vaardigheden.
De praktijk ervaring die de trainers hebben, zullen ze delen. En jullie voorzien in de leerbehoefte voor jullie situatie.


Ervaringen

 • “Ik durf sneller vragen te stellen aan een junior-docent dan aan een gewone docent, omdat de junior docent roch dichter bij je staat” Rachelle leerling
 • “Ik heb geleerd hoe je een leerling heel gestructureerd kunt helpen als hij vastloopt in een opgave, zonder dat ik het antwoord voorzeg” Thomas, junior docent wiskunde
 • “Ik zou het junior docentschap zeker aanraden – het is een superleuke en leerzame baan” Michiel junior-docent natuurkunde
 • “Het junior docentschap is een soort service vanuit de school. Het is niet zo makkelijk om een extra docent erbij te krijgen, maar een junior-docent is, zeker met deze begeleiding echt een belangrijk extra paar handen voor mij als docent” Christel Docent scheikunde
 • “Ik vind het heel erg leuk om leerlingen te helpen met dingen waar ik vroeger zelf mee zat” Janneke junior docent geschiedenis
 • “Het contact met mijn dagelijkse begeleider is heel fijn. Ik heb zelfs nog wiskunde van haar gekregen. Ik krijg veel vrijheid van haar, en we kunnen goed samenwerken” Mariek junior docente wiskunde

Kosten en financiering


Op locatie €1.150,- Exclusief BTW of online voor €980,-  Exclusief BTW

In overleg is er ook coaching mogelijk. Neem hiervoor contact met ons op via opleidingen@maestroacademy.nl

Laat ons contact opnemen…


Na het contactverzoek


Na versturing van het contactverzoek ontvang je binnen een dag per e-mail een bevestiging van uw bericht. Binnen één werkweek nemen we bovendien telefonisch contact op.

…of neem zelf contact op


 • Franklin Loman
 • T:06 19 85 44 10
 • M: franklin.loman@maestroacademy.nl
© Copyright - De Docententrainer